بحث تسهیلات ساخت مسکن این روزها دغدغه بسیاری از روستاییان است و با وجود وعدههایی که مسئولان برای وام مسکن روستایی داده بودند، اما همچنان این وام در کشوقوس تصمیمات سازمان برنامه بودجه و وزارت راهوشهرسازی قرار دارد.
به نقل از باشگاه خبرنگاران جوان، در جلسه هیئتدولت که اخیرا برگزار شد بانک مرکزی مکلف شده که نسبت به تعیین بانکهای عامل و سهمیه آنها برای پرداخت تسهیلات ویژه بهسازی و نوسازی مسکن روستایی در روستاها و شهرهای زیر 25هزار نفر با ضمانت سفته زنجیرهای اقدام کند.
بر اساس تصویب هیئتدولت، بانک عامل تنها در صورت درخواست متقاضی و توافق با بانک میتواند سند مالکیت واحد روستایی را بهعنوان وثیقه و ضمانت دریافت تسهیلات دریافت کند.
همچنین سازمان برنامهوبودجه کشور موظف به تضمین و تعهد پرداخت یارانه سود تسهیلات و مانده مطالبات معوق شامل اصل و سود وام، برای دوره مشارکت مدنی و فروش اقساطی در مجموع بهمدت 20 سال است.
اکبر نیکزادT رئیس بنیاد مسکن انقلاب اسلامی در آخرین مصاحبه خود اعلام کرد : تمامی دستاندازها و موانع تسهیلات مسکن روستایی با مصوبه هیئتدولت رفع شده است.
وی افزود: در روستاها و شهرهای زیر 25هزار نفر امکان استفاده از وام مسکن 200میلیون تومانی با سود 5درصد و با ضمانت سفته زنجیرهای فراهم شده است.
با توجه به مصوبات ارائه شده توسط بنیاد مسکن، با وجود اینکه مصوبات جلسه 25 آبانماه نیز در پایگاه ملی اطلاعرسانی قوانین و مقررات کشور درج شده، اما همچنان هیچ تصویبنامهای با محتوای موضوع مدنظر رئیس بنیاد مسکن انقلاب اسلامی منتشر نشده است.
به استناد آمار بنیاد مسکن، تاکنون 27هزار خانواده متقاضی مسکن روستایی به نظام بانکی جهت دریافت وام 200میلیون تومانی معرفی شدهاند، اما از این تعداد در یک ماه گذشته تنها 450 نفر موفق به دریافت تسهیلات شدهاند.
از سوی دیگر برخی از مسئولان وزارت راه وشهرسازی با وجود آنکه تسهیلات 200میلیون تومانی مسکن روستایی در هیئتدولت به تصویب رسیده، اما هنوز کارشکنیهایی در این بخش وجود دارد. بهطوری که در تسهیلات مسکن روستایی اعلام شده بود به هیچ عنوان نباید ضمانتنامه از متقاضیان دریافت شود و ضمانت برای این تسهیلات بهصورت سفته زنجیرهای است.
سنگاندازی سازمان برنامهوبودجه برای پرداخت تسهیلات
حسین عبداللهی، کارشناس مسکن گفت: متاسفانه در حال حاضر سازمان برنامهوبودجه اصلاحیههای اعلام شده درخصوص پرداخت وام مسکن روستایی را قبول ندارد و مقاومت دوباره برای پرداخت این تسهیلات دیده میشود.
او ادامه داد: پیش از این مقرر شده بود ضمانتنامهای برای این تسهیلات از روستاییان دریافت نشود و ضمانت سفته زنجیرهای باشد، اما هماکنون شاهد آن هستیم که ضامن رسمی برای این تسهیلات از روستاییان درخواست میشود.
عبداللهی در ادامه به ارائه سند توسط روستاییان برای ساخت مسکن روستایی هم اشاره کرد و گفت: بسیاری از بانکها از روستاییان سند رسمی درخواست کرده و از سوی دیگر پس از دریافت این تسهیلات فرم «ج» آنها قرمز خواهد شد، اما متاسفانه باید اعلام شود در بسیاری از روستاها واحدهای مسکونی سند ندارند و اکثر آنها قولنامهای است. بنابراین قانونی که در این بخش قرار داده شده به هیچ عنوان قابل قبول نیست.
اصلاحیههای مصوبه هیئتدولت هنوز ابلاغ نشده است
هیئتوزیران در 9 آبانماه امسال به پیشنهاد وزارت راهوشهرسازی مصوبه پرداخت تسهیلات بهسازی و نوسازی مسکن روستایی در سال 1401 را اصلاح و مقرر کرد 9 بانک عامل برای اجرا آن را به استانها ابلاغ کنند.
حال با گذشت بیش از سه هفته این اصلاحیه هنوز ابلاغ نشده و علیرغم تشکیل پرونده و معرفی از سوی بنیاد مسکن انقلاب اسلامی، سیستم بانکی به همین بهانه از پرداخت وام 200میلیون تومانی مسکن روستایی خودداری می کند و حتی به متقاضیانی که وام 100میلیونی را دریافت کردهاند و منتظر مرحله دوم این وام هستند هم مبلغی پرداخت نشده است.
بر اساس این مصوبه هیئتدولت، سقف فردی تسهیلات از ابتدای سال 1401 با رعایت مقررات ملی ساختمان برای حداقل 200هزار واحد مسکونی در روستاها و شهرهای زیر 25هزار نفر جمعیت، مبلغ 200میلیون تومان (برای دوره مشارکت مدنی و فروش اقساطی) با بازپرداخت 20 سال تعیین شد.
در این مصوبه مقرر شد تا متقاضیانی که از تسهیلات بانکی طرح ویژه نوسازی و بهسازی در روستاها تا سقف 100میلیون تومان استفاده کردهاند بتوانند 100میلیون تومان دیگر نیز دریافت کنند. اما عدم ابلاغ اصلاحیه از سوی دولت باعث شده تا بانکها در پرداخت تسهیلات بهجای سفته زنجیرهای با اخذ تضامین بر اساس دستورالعمل وام های خُرد بانک مرکزی به این موضوع تن دهند. این امر باعث شده تا کُندی پرداخت تسهیلات به خوبی دیده شود.
تکلیف وام 200میلیون تومانی همچنان مشخص نیست
مجید جودی، معاون بازسازی و نوسازی بنیاد مسکن اعلام کرد: در اصلاحیههای جدید تسهیلات مسکن روستایی آمده است که به شهرهای زیر 25هزار نفر هم تسهیلات مسکن روستایی پرداخت شود و از سوی دیگر بسیاری از روستاییان هم که از 24 آبان سال گذشته تسهیلات 100میلیون تومانی مسکن روستایی را دریافت کرده امسال میتوانند این تسهیلات را دریافت کنند.
او گفت: بنیاد مسکن منتظر ابلاغ اصلاحیهها هستند که هنوز این اصلاحیهها اعلام نشده است.
جودی گفت: متقاضیان دریافت تسهیلات 100میلیون تومانی سال گذشته هنوز در اولویت نیستند و در برخی از بخشها مشکلاتی وجود دارد.
در همین رابطه برخی از روستاییان از نیمهکاره ماندن واحدهای مسکونی خود گلهمند هستند و اعلام کردهاند که دولت و بانک در این حوزه همکاری نمیکنند.
حال با توجه به آنکه در این شرایط یکی از مهمترین برنامههای دولت مهاجرت معکوس و انتقال برخی شهرنشینان به روستاها است، باید در اجرای این طرح و تسهیل در پرداخت تسهیلات مسکن روستایی برنامهریزیهای لازم را انجام دهند تا شاید گرهای از کار روستاییان باز شود.