تاکنون زنان در عملیات های آتش نشانی حضور نداشتند و آتش نشانان داوطلب هم به صورت پشتیبان بودند اما دو ماه پیش اعلام شد که قرار است تعدادی آتشنشان زن در شهرداری تهران استخدام شوند. مدیرعامل سازمان آتشنشانی شهرداری تهران خبر داد که تا آخر آذر جذب 16 آتشنشان زن در تهران آغاز میشود.
مهدی داوری مدیرعامل سازمان آتشنشانی شهرداری تهران در این باره گفت: جذب 116 نیروی آتشنشانی در دستورکار سازمان است که 100 نفر از این افراد آقا و 16 نفر خانم هستند.
وی با تأکید بر این موضوع که از اواخر ماه جاری جذب آتشنشانان زن در تهران آغاز میشود، گفت: تعداد آتشنشانان زن در این مرحله کم است، چرا که کار به صورت پایلوت است و میخواهیم مشکلات را احصاء کنیم و بعد در مراحل بعد تعداد بیشتری جذب کنیم.
مدیرعامل سازمان آتشنشانی شهرداری تهران اضافه کرد: بعد از جذب، آتشنشانان آموزش میبینند و بعد از طی مراحل، وارد کارهای عملیاتی میشوند.
وی در پاسخ به این پرسش که از آتشنشانان داوطلب در این زمینه استفاده میکنیم، گفت: در این دوره بیشتر از آتشنشانان داوطلب استفاده میشود. با توجه به سابقه و تجربهای که دارند، احتمال جذب آنها بیشتر است، البته افراد دیگر هم جذب میشوند.
داوری با بیان اینکه آتشنشانان داوطلب حقوقی دریافت نمیکردند، گفت: در برخی موارد به صورت پاداش به آنها مبالغی داده میشد.
وی ادامه داد: آتشنشانان داوطلب در عملیاتهای ما شرکت نمیکردند، اما در حادثه پلاسکو آتشنشانان زن، پشتبیان بودند، اما در این دوره بعد از جذب، آتشنشانان زن در عملیاتها شرکت میکنند.
بر اساس این گزارش، تاکنون آتشنشان زن در شهرداری تهران جذب نشده است. این افراد باید دورههای آموزشی و تخصصی را طی کنند تا در حین عملیات دچار ایجاد نشود.
زهرا صدراعظم نوری رئیس کمیسیون سلامت و محیط زیست شورای شهر تهران در اینباره گفت: به تدریج باید نیروهای زن هم جذب شوند و امکان جذب یکباره وجود ندارد. نیروهای آتشنشان باید نیروهایی باشند که از نظر جسمی، روحی سالم و آمادگی لازم را داشته باشند.
نوری اضافه کرد: به دلیل اینکه این افراد باید دورههای آموزشی و تخصصی را طی کنند تا در حین عملیات مشکل ایجاد نشود، به همین امکان جذب یکباره وجود ندارد.
نوری ادامه داد: در حال حاضر آتشنشان زن عملیاتی نداریم، برای قسمت داوطلبانه نیروی زن وجود دارد، اما توصیه کردهایم برای یکسری کارهای امدادی از زنان استفاده شود. برخی موضوعات هم که در داخل منازل رخ میدهد که خانمهای خانهدار یا زنان دچار حادثه میشوند و اینجا حتماً باید نیروی زن ورود کند، اما برای عملیاتهای بیرون از خانه و عملیاتهای سنگین باید نیروهای مردم وارد شوند. اعتقاد دارم باید حتماً نیروهای زن تربیت شوند.
مدتهاست که موضوع جذب آتشنشانان زن مطرح شده است. مراحل قانونی آن طی شده و مجوزهای لازم اخذ شده است. تعدادی محدودی زن در مرحله اول جذب آتشنشانی میشوند، چرا که علاوه بر مطالعه، باید در عرصه اجرا هم پیشرفتهایی حاصل شود و اگر نتایج مثبت بود، حتماً تعداد بیشتری زن در آتشنشانی جذب خواهد شد.
در حال حاضر استخدامی صورت نگرفته است، اما قرار است از اواخر آذر جذب زنان آتشنشان آغاز شود. هیچ آتشنشانی بدون آموزش در هیچ بخشی حضور پیدا نمیکند. در حال حاضر شهرداری تهران تعدادی آتشنشان خانم و آقا دارد که آموزشهای مختلف را در سطحهای مختلف دیدهاند. قبلا خانمهایی که بالاترین سطح آموزشی را طی کردند، به عنوان مربی آموزشهای شهروندی به سازمان آتشنشانی کمک میکنند. در حال حاضر برای جذب نیروی جدید، مجوزهایی گرفته شده و قرار است بانوان در بخش عملیاتی وارد آتشنشانی شوند.
پیروز حناچی شهردار تهران معتقد است که ایمنی یک فرایند است که از طراحی و مقررات ملی ساختمان آغاز و به رعایت ضوابط ایمنی از سوی استفادهکنندگان ختم میشود.
وی در خصوص تجهیزات آتشنشانی میگوید: تجهیزات آتشنشانی با شرایط قبل از پلاسکو کاملاً متفاوت است. خوشبختانه در این دوره شورای شهر، درصدی از درآمد شهرداری را برای توسعه آتشنشانی اختصاص دادهاند. هر چقدر آتشنشانان ما مجهزتر، آموزشدیدهتر و آمادهتر باشند، احتمال خطرات کمتر است. البته موضوعات پیشگیری هم مهم است.
شهردار تهران در خصوص جذب نیرو در سازمان آتشنشانی گفت: برای جذب نیروی جدید، آموزش تعداد محدودی از آتشنشانان زن در دستورکار است.
به گفته حناچی، چون آتشنشانی جزو مشاغل سخت و زیانآور است، سالهای خدمت آنها کمتر از کارکنان عادی است و به طور مرتب این ورودی را در آتشنشانی باید داشته باشیم تا نیروهای جدید وارد شوند و آموزش ببینند.
وی در خصوص ساختمانهای ناایمن در پایتخت هم گفت: درجه ناایمنی متفاوت است، اما تعدادی از این ساختمانها شناسایی شده است.
افزایش نیرو در سازمان آتشنشانی شهر تهران یکی از رویکردهای مدیریت شهری است و شهرداری برای این منظور مجوزهایی اخذ کرده و تا پایان ماه جاری تعدادی نیرو جذب میشوند.
زهرا نژادبهرام عضو هیأت رئیسه شورای شهر تهران میگوید: اضافه شدن نیرو به سازمان آتشنشانی شهر تهران رویکرد مدیریت شهری است و اقداماتی در این زمینه انجام شده است.
وی در ادامه تأکید کرد: یکی از برنامهها به روزرسانی تجهیزات آتشنشانی است که در بودجه سال جاری و برنامه پنجساله دوم به این موضوع توجه شده است.
وی همچنین در خصوص رسیدگی به خانوادههای شهدای آتشنشان گفت: متأسفانه بنیاد شهید آتشنشانان را به عنوان شهید خدمت پذیرفته که این موضوع میتواند مانع برخی خدمات به خانواده آنها شود، اما اقدامات لازم برای رسیدگی به خانواده آنها در شهرداری در حال پیگیری است.
براساس این گزارش، شهرداری تهران برای فرایند جذب آتشنشان مجوزهای لازم را اخذ کرده است. این افراد آموزشهای لازم را دیده و قرار است در اواخر ماه جاری جذب شوند. اولین گروه زنان آتشنشانان قرار است وارد آتشنشانی شوند. مقدمات کار فراهم شده و مراحل اداری در حال طی شدن است. قرار است این آتشنشانان به صورت عملیاتی در یک ایستگاه حضور داشته باشند. شرایط خانمها برای حضور در عملیاتها بررسی شده و قرار است در برخی عملیاتها با وجود ملاحظاتی، خانمها حضور پیدا کنند. البته شانس آتشنشانان زن داوطلب در این دوره بیشتر است./ فارس