بیماری قند خون یا دیابت یکی از شایعترین بیماریهای متابولیکی است. علامت مشخصه آن میزان قند خون بالای 120 میلیگرمدر دسی لیتر در حالت ناشتا است. چگونه متوجه شویم که مشکل قند خون داریم؟ اگر بیش از یک مورد از موارد زیر در موردتان صدق می کرد، توصیه می کنم حتما آزمایش قند خون بدهید.
۱- زیاد هوس شیرینی، نان و کلوچه می کنید.
۲- خوردن شیرینی، هوس خوردن غذاهای شیرین را در شما کم نمی کند.
۳- اگر یک وعده غذایی نخورید یا دیر شود عصبی می شوید.
۴- برای گذراندن روز به کافئین نیازمندید.
۵- اگر یک وعده را از دست بدهید، احساس گیجی می کنید.
۶- غذا خوردن باعث می شود احساس خستگی و نیاز به خوابیدن پیدا کنید.
۷- کاهش وزن برایتان دشوار می شود.
۸- غالبا احساس ضعف، لرزه و عصبی بودن می کنید.
۹- تعداد دفعات ادرارتان بالا رفته است.
۱۰- مضطرب هستید، به سادگی ناراحت یا نگران می شوید.
۱۱- حافظه تان مانند آنچه قبلا بود نیست.
۱۲- دیدتان تار شده است.
۱۳- میان تنه تان با باسن برابر شده یا حتی بزرگ تر از آن است.
۱۴- میل جنسی تان کاهش یافته است.
۱۵- همیشه تشنه هستید.
بیماری قند یا دیابت یکی از شایعترین بیماریهای متابولیکی است. علامت مشخصه آن میزان قند خون بالای 120 میلیگرمدر دسی لیتر در حالت ناشتا است و از دیگر نشانههای آن پرخوری و پرنوشی است.دیابت در اثر کاهش تولید انسولین دربدنیا کم شدن اثر انسولین در سوخت و ساز مواد قندی حاصل میشود (انسولین باعث میشود.
نشانههای دیابت نوع ۱:
-کاهش وزن بدون دلیل
-تاری دید
-تکرر ادرار که در آن حجم ادرار زیاد شده است، بیمار هر بار که ادرار میکند مقادیر زیادی ادرار دفع میکند.
-خشکی دهان و تشنگی بیش از حد
-احساس ناگهانی خستگی
-عفونتهای ادراری
-ناتوانی جنسی سوزش و احساس مور مور شدن در دستها و پاها
افزودن دارچین به مواد غذایی، انجام فعالیت ورزشی روزانه، حفظ وزن مناسب، اضافه کردن سرکه به وعدههای غذایی غنی از کربوهیدراتها و خوردن غذاهایی با مقدار قند پایین از جمله موارد پایین آوردن قند خون در بدن به شمار میآیند.
شواهد حاکی از آن هستند که بیماری دیابت تاثیر قابل توجهی را بر زندگی شخصی، خانوادگی، اجتماعی، شغلی و ارتباطات افراد می گذارد. اما یکی از دغدغه های مهم و اساسی برای افراد دیابتی این است که قند خون شان را در محدوده مطلوب و مناسب حفظ کنند.
مقادیر قند خون مطلوب برای افراد مبتلا به دیابت به شرح زیر می باشد:
– قند خون ناشتا : 70 تا 130 میلی گرم در دسی لیتر
– قند خون پس از وعده غذایی : کمتر از 180 میلی گرم در دسی لیتر
– قند خون 2 ساعت پس از صرف غذا: کمتر از 140 میلی گرم در دسی لیتر
قند خون 2 ساعت بعد از صرف غذا در فرد عادی باید کمتر از 120 میلی گرم در دسی لیتر باشد، ولی هدف مطلوب در بیماران دیابتی این است که این قند خون به کمتر از 140 میلی گرم در دسی لیتر برسد.
البته به یاد داشته باشید مقادیر مطلوب مذکور ممکن است برای تمام افراد دیابتی مصداق نداشته باشد و ممکن است شرایط بالینی شما به گونه ای باشد که پزشک معالج تان محدوده مطلوب قند خون برای شما را قدری متفاوت با مقادیر ذکر شده درنظر بگیرد؛ برای مثال افرادی که دچار افت قند خون ناآگاهانه می گردند ممکن است نیازمند یک قند خون بالاتر باشند.
نکته دیگری که دیابتی ها باید به آن توجه کنند آن است که باید فشار خون شان را نیز تحت کنترل نگه دارند. تحقیقات نشان دادهاند که کنترل فشار خون بالا در افراد دیابتی به منظور پیشگیری از عوارض دیابت، به اندازه ی کنترل قند خون اهمیتدارد. فشار خون مطلوب برای افراد دیابتی عبارت است از : 80 تا 130 میلیمتر جیوه.عواملی که به کنترل فشار خون کمک می نمایند شامل: کاهش وزن (در صورت چاقی و اضافه وزن) ، ورزش و فعالیتبدنی منظم ، کاهش مصرف نمک، ترک دخانیات و اجتناب از مصرف الکل است.
• چاقی بویژه چاقی شکمی
• داشتن والدین، برادر یا خواهر مبتلا به دیابت
• ورزش کمتر از دو بار در هفته
• بالا بودن فشار خون و چربی خون
یکی از دلایل اصلی برای افرایش قند خون صبحگاهی که نه تنها در افراد مبتلا به دیابت، بلکه در افراد با قند خون طبیعی نیزرخ می دهد، پدیده طبیعی داون می باشد.اما دلیل این پدیده چیست؟
بدن برای بیدار شدن، خود را با ترشح هورمون های گوناگونی آماده می کند. ابتدا، بین ساعات 4 تا 6:30 صبح، کورتیزول، هورمون رشد، اپی نفرین و نوراپی نفرین ترشح می شود.این پروتئین ها جزء هورمون های استرسی هستند. ممکن است شنیده باشید که آن ها در پاسخ های “جنگ و گریز” بدندرگیرهستند. این پاسخ برای بدن بی خطر و سودمند است و با هدف افزایش انرژی برای تحرک رخ می دهد. کار اصلی این هورمون ها افزایش قند خون است. اگر شما انرژی کافی نداشته باشید، توانایی پاسخ گویی به کارهای پرانرژی را نیز نخواهید داشت.
پس از این که هورمون های استرسی ترشح شدند، حدود ساعت 5:30 صبح قندخون شروع به افزایش می کند. با وجود این پاسخ افراد سالم با افراد دیابتی در این شرایط متفاوت است. درافراد سالم همزمان با افزایش قندخون، هورمون انسولین نیز برای کاهش آن و ورود قندخون به سلول ها افزایش می یابدولی در افراد دیابتی که وابسته به انسولین هستند این وضعیت رخ نمی دهد. به همین دلیل، نبود انسولین کافی در این شرایطموجب افرایش قند خون آن ها می شود.
۱- همیشه احساس خستگی می کنید
۲- دچار تاری دید شده اید
۳- دچار تکرر ادرار شده اید
۴- دائماً احساس تشنگی می کنید
۵- زخم هایتان خوب نمی شوند
۶- سردردهای مزمن دارید