یک‌شنبه 27 آبان 1403 - 17 Nov 2024
تاریخ انتشار: 1399/08/19 11:37
کد خبر: 6496

نقشه ی جدید دولت برای یارانه بگیران چیست؟

عباسعلی کدخدایی سخنگوی شورای نگهبان آب پاکی را روی دست نمایندگان ریخت و طبق گفته او ممکن است طرح مجلس برای یارانه کالاهای اساسی رد شود.

یارانه کمک دولت برای معیشت مردم است . یارانه دو نوع نقدی و غیرنقدی دارد . دولت قبلی طرحی با عنوان هدفمندی یارانه را طراحی و اجرا کرد . هنوز در ایران هر ماه یارانه نقدی به حساب سرپرستان خانوار واریز می شود .


خبرجدید:کاهش قیمت عجیب خودرو!/خودرو 20 تا 800 میلیون کاهش پیدا کرد!


دو هفته بعد از تصویب کلیات طرح پرداخت یارانه کالاهای اساسی در مجلس، پیش بینی های دولت و کارشناسان مبنی بر احتمال رد این طرح در شورای نگهبان حالا دارد محقق می شود. دیروز عباسعلی کدخدایی سخنگوی شورای نگهبان گفت که ممکن است مصوبه مجلس درباره پرداخت یارانه برای تأمین کالاهای اساسی در این شورا رد شود.

مصوبه مجلس دولت را مکلف می کند «برای تأمین بخشی از نیازهای معیشتی خانوارهای کشور بویژه خانوارهای کم برخوردار، از ابتدای شش ماهه دوم سال ۱۳۹۹ به صورت ماهانه، به تعداد حداقل ۶٠ میلیون نفر، از طریق واریز اعتبار به کارت یارانه نقدی سرپرست خانوار به مبلغ 120 هزار تومان برای هر یک از افراد سه دهک اول از جمله افراد تحت پوشش کمیته امداد امام خمینی، سازمان بهزیستی، رزمندگان معسر و افراد با درآمد کمتر از حداقل حقوق و دستمزد و مبلغ 60 هزار تومان برای هر یک از افراد سایر دهک ها اقدام کند.»


خبرجنجالی:رقص و آواز بهاره افشاری و دوستش در پشت صحنه+فیلم جنجالی


دولت از ابتدا مخالفت خود با این طرح را اعلام و تأکید کرد که تأمین منابع آن میسر نیست. کارشناسان هم تصریح داشتند که با توجه به کسری بودجه امکان تأمین منابع 30 هزار میلیارد تومانی مصوبه مجلس فراهم نیست.

حالا سخنگوی شورای نگهبان پیش از رسیدن این مصوبه به شورا، از بررسی جزء به جزء منابع مالی درنظر گرفته شده برای طرح پرداخت یارانه کالاهای اساسی خبر داد و گفت: اگر این منابع قابل تحقق نباشد، طرح «رد» خواهد شد.

او یادآور شد: تاکنون چند جلسه ای با نمایندگان طراح این طرح در شورای نگهبان برگزار کرده ایم؛ نکاتی که احیاناً محل ایراد بود، به آنها یادآوری شده است؛ اما مانند قانون انتخابات، وقتی این طرح ها در مجلس بررسی می شود، در حین مذاکرات و پیشنهادهای نمایندگان نیز قطعاً با تغییراتی روبه رو خواهد شد.

کدخدایی یکی از ایرادات شورای نگهبان به مصوبه یارانه کالاهای اساسی مجلس را ایراد اصل ۷۵ قانون اساسی دانست و گفت: ما در شورای نگهبان به نمایندگان تذکر دادیم که در برابر هزینه ثابتی که ایجاد می شود، درآمد ثابتی هم در نظر گرفته شود؛ به عبارت دیگر، محل تأمین اعتبار این هزینه ها، باید یک «منبع واقعی» باشد. او با طرح این سؤال که آیا فروش اموال دولت، می تواند یک منبع واقعی باشد یا خیر؟، افزود: باید دید منبعی مانند فروش اموال دولت، می تواند تکافوی هزینه مصوب در این طرح (۳۰ هزار میلیارد تومان) را بدهد یا نه.

سخنگوی شورای نگهبان در پاسخ به این پرسش که «آیا شورای نگهبان می تواند به استناد استفساریه شورای نگهبان از قانون اساسی که مجلس نمی تواند در سرجمع قانون بودجه تغییراتی ایجاد کند و هرگونه تغییر در قانون بودجه، نیازمند لایحه دولت است نه طرح نمایندگان، برای رد یا تأیید مصوبه «یارانه کالاهای اساسی» استناد کند هم گفت: این استفساریه در دو نوبت مورد استناد قرار گرفت؛ یکی اواخر دهه ۷۰ بود که شورای نگهبان اعلام کرده بود مجلس نمی تواند تغییرات عمده ای در بودجه ایجاد کند؛ مورد دیگر هم در سال های اخیر که موضوع به هیأت عالی حل اختلاف ارجاع و سپس از شورای نگهبان درخواست تفسیر شد؛ شورای نگهبان هم مجدداً اعلام کرد که مجلس نمی تواند در مفاد قانون بودجه تغییری ایجاد کند که شاکله بودجه دستخوش دگرگونی شود. اگر مصوبه یارانه کالاهای اساسی هم در این حد باشد که به تشخیص شورای نگهبان، رقمش شاکله بودجه را تغییر می دهد، طبیعتاً ممکن است محل ایراد از این زاویه هم باشد؛ فارغ از اینکه مغایر اصل ۷۵ قانون اساسی باشد یا خیر.عضو حقوقدانان شورای نگهبان تأکید کرد: اگر تشخیص دهیم که این طرح می تواند در نقش متمم بودجه عمل کند، قطعاً متمم بودجه باید در شکل لایحه و از سوی دولت ارسال شود اما اگر متمم بودجه نباشد، باید منبع مالی آن از جایی تأمین شود.


خبرداغ:سیاوش خیرابی و فرزاد فرزین آبروی ریحانه پارسا را بردند+فیلم جنجالی


کدخدایی در پاسخ به این پرسش که در حال حاضر، در مصوبه یارانه کالاهای اساسی، اگرچه ردیف های اعتباری برای اجرای این طرح دیده شده، اما ردیف های مذکور با کسری مواجه است، آیا شورای نگهبان می تواند با استناد به این کسری اعتبار، از تأیید مصوبه مذکور خودداری کند؟، تأکید کرد: بله ما در شورای نگهبان به چنین مواردی هم ایراد می گیریم؛ مثلاً مواردی بوده که ردیف اعتبار در مصوبه ای لحاظ شده سپس ما در شورای نگهبان به بررسی آن ردیف تأمین اعتبار در بودجه می پردازیم و میزان هزینه کرد آن ردیف اعتباری تا آن تاریخ را بررسی می کنیم که آیا چیزی از اعتبارات آن ردیف بودجه باقی مانده یا نه؟ از دولت هم کسب اطلاع و استعلام می کنیم؛ اگر برای آن ردیف بودجه چیزی باقی نمانده باشد، مطمئناً با مخالفت شورای نگهبان مواجه خواهد شد.

 


کپی لینک کوتاه خبر: https://setareparsi.com/d/45wj94