به نظر میرسد که این روزها جایگزینهای گوشتی مختلفی وجود دارند و گوشتهای گیاهی در حال جایگزینی گوشت های معمولی هستند. با این حال، گزینه دیگری نیز در حال گسترش است: گوشت تولید شده در آزمایشگاه. تاکنون، بیشتر این محصولات به عنوان جایگزین گوشتهای معمولی مورد استفاده قرار گرفتهاند. بر خلاف گوشتهای گیاهی، گوشتهای آزمایشگاهی در واقع از بلوکهای ساختمانی ژنتیکی حیوانات ساخته میشوند. با این حال، با افزایش این روند، شاخه دیگری از صنعت گوشت نیز گسترش یافته است، به نام گوشتهای عجیب و غریب مبتنی بر آزمایشگاه.
یک شرکت استرالیایی به نام Vow اخیرا از یک کوفته ساخته شده از ژن تولید کننده گوشت DNA ماموت پشمالو همان حیوانی که برای ۴۰۰۰ سال منقرض شده رونمایی کرد. در حالی که این کوفته خوراکی نبود و صرفا برای بازاریابی امکانات گوشت پایدار ساخته شد آن شرکت با روند تولید گوشتهای عجیب و غریب پیش میرود و پیش از این ظرفیت بالقوه تولید گوشت بیش از ۵۰ گونه از جمله آلپاکا، بوفالو، کروکودیل، کانگورو، طاووس و انواع ماهیان را بررسی کرده است. قرار است آن شرکت گوشت ماهی تولیدیاش را در اواخر سال جاری در سنگاپور به فروش برساند.
حتی یک برند کامل به نام "غذاهای کهن" یا Primeval Foods وجود دارد که به طور انحصاری بر روی پرورش و رشد آزمایشگاهی گوشتهای عجیب و غریب مانند شیر، ببر و گورخر تمرکز کرده است.
با این وجود، به نظر میرسد که همگان با ایده گوشتهای مبتنی بر آزمایشگاه موافق نیستند به خصوص وقتی صحبت از گونههای عجیب و غریب از حیوانات میشود. دولت ایتالیا اخیرا لایحهای را ارائه کرده که گوشت تولید شده در آزمایشگاه و سایر غذاهای مصنوعی را ممنوع میکند.
"مک کنزی گراهام" در نشریه "اسلیت" استدلال کرده که پاسخ ممکن است چندان ساده نباشد و خاطرنشان ساخته که "حتی اگر خوردن گوشتهای آزمایشگاهی از حیوان یا از انواع گونههای دیگر غیر اخلاقی نباشد باز هم پرسشهایی محیطی و فرهنگی در مورد این عمل وجود دارد.
سایت Lifestyle Asia در این باره نوشته است: "مهمترین پرسشها درباره گوشتهای عجیب و غریب مبتنی بر آزمایشگاه این موارد هستند: آیا این نوع گوشتها واقعا ضروری هستند؟، آیا ما واقعا میخواهیم گوشت شیر یا ببر بخوریم و آیا این کار از نظر اخلاقی قابل قبول است"؟
آن سایت اشاره کرده که مسائل مربوط به حفاظت از گونه وجود دارند که ممکن است مطرح شوند، زیرا تحقیقات روی گوشتهای آزمایشگاهی "به گونههای در خطر انقراض مانند ببر مربوط میشود".
عدهای باور ندارند که گوشتهای آزمایشگاهی در عمل راه حلی پایدار باشند. "جو فاسلر" در سایت "دی کانتر" نوشته بسیاری از شرکتهای گوشتی مستقر در آزمایشگاه "مکررا ضرب الاجلهای عرضه محصول را از دست داده اند"، زیرا تحقیقات به سادگی در حد یکسان نیستند.
با این وجود، "ییلماز بورا" بنیانگذار غذاهای کهن احساس دیگری دارد و به Food Navigator میگوید که شرکت او در حال حاضر روی بازسازی گوشت "ببر سیبری، پلنگ، پلنگ سیاه، ببر بنگال، شیر سفید، شیر و گورخر" است. او استدلال میکند از آنجایی که هیچ حیوان دیگری از زمان انقلاب کشاورزی اهلی نشده است "بازار گوشت تریلیون دلاری برای استارت آپهایی که میخواهند ایدههای نوآورانه را دو برابر کنند باز است".
او میگوید مردم گوشت گاو را میخورند "نه به این دلیل که آن گوشتها از خوشمزه ترین، سالمترین یا مغذیترین گونهها هستند بلکه تنها بدین خاطر که گوشتهایی از سادهترین گونهها برای اهلی شدن هستند. با این وجود، اکنون ما میتوانیم آن چه را فراتر از اهلی شدن است از طریق فناوری کشف کنیم".
در حال حاضر برخی از گوشتهای معمولی آزمایشگاهی در بازار بینالمللی وجود دارند. مرغ آزمایشگاهی تولید شده توسط شرکتی به نام Eat Just در سال ۲۰۲۰ میلادی در سنگاپور تایید شد و در حال حاضر قابل خریداری است. علاوه بر این، Shiok Meats از نمونههای اولیه میگو و خرچنگ تولید شده در آزمایشگاه پرده برداری کرده است و "برنامه دریافت مجوز قانونی برای فروش میگوهای آزمایشگاهی خود را تا آوریل ۲۰۲۳ میلادی دارد".