زلزلهای به قدرت ۶.۱ ریشتر در عمق ۱۰ کیلومتری زمین، نزدیکی استانبول ترکیه را به لرزه درآورد.
هنوز از خسارات احتمالی این حادثه، خبری در دست.
زلزله هر گونه لرزش ناگهانی زمین ناشی از عبور امواج لرزهای از میان سنگهای زمین است. امواج لرزهای یا زلزله هنگامی تولید میشوند که شکلی از انرژی ذخیره شده در پوسته زمین به طور ناگهانی آزاد شود. معمولاً وقتی تودههای سنگی که در حال فشار بر روی یکدیگر هستند میشکنند و لغزش میکنند، زمین لرزه رخ میدهد.
گزارشها حاکی از آن است زلزله ای به بزرگی شش ریشتر منطقه ای در غرب ترکیه در نزدیکی شهر دوزچه (Duzce) در حدود 210 کیلومتری شرق استانبول رخ داده است.
بنابر گزارش رسانه ها، شدت این زمین لرزه آنقدر قوی بود که در استانبول و آنکارا نیز احساس شد.
عمق زمین لرزه بین دو تا ۱۰ کیلومتر از سطح زمین تخمین زده می شود.
به گزارش شبکه خبری بی بی سی، همچنین گزارش هایی مبنی بر قطع برق در منطقه زلزله زده و پریدن برخی از ساکنان از بالکن ساختمانها برای نجات جان خود منتشر شده است.
فخرالدین کوجا وزیر بهداشت ترکیه گفته است که در زلزله دوزچه در غرب ترکیه تا این لحظه ۲۲ نفر مجروح شناسایی شده اند که حال یکی از آن ها وخیم گزارش شده است.این زمین لرزه ساعت ۴ و هشت ثانیه صبح واقع شده است.
زلزله چگونه به وجود میآید؟
زمین لرزهها اغلب در امتداد گسلهای زمین شناسی، مناطق باریکی که تودههای سنگ ارتباط بیشتری با یکدیگر دارند، رخ میدهند. خطوط اصلی گسلهای جهان در حاشیه صفحات تکتونیکی عظیمی واقع شده که پوسته زمین را تشکیل میدهند. در مورد زمین لرزهها تا ظهور علم زلزله شناسی در آغاز قرن 20 اطلاعات کمی در دست بود. این علم که شامل مطالعه علمی تمام جنبههای زلزله است به پرسشهای دیرینه در مورد چرایی و چگونگی زلزلهها پاسخ میدهد.
سالانه حدود 50,000 زمین لرزه بزرگ و ویرانگر در کل کره زمین رخ میدهد. از این تعداد زلزلههای سالانه حدوداً ۱۰۰ زلزله در سال اگر مرکزشان نزدیک به مناطق مسکونی باشد، خسارات قابل توجهی ایجاد میکنند. زمین لرزههای بسیار بزرگ، با خسارات بسیار زیاد به طور متوسط حدود یک بار در سال رخ میدهند. قرنهای طولانی است که این زمین لرزهها مسئولیت جان باختن انسانهای زیاد و خسارات جبران ناپذیری در مکانهای مختلف را بر عهده دارند.
علل ایجاد زمین لرزه ها چیست؟
زمین لرزههای مهم زمین عمدتاً در کمربندهای منطبق بر لبههای کناری صفحات تکتونیکی رخ میدهند. این موضوع مدتها است که از کاتالوگها و نقشههای اولیه زمین لرزههایی که حس شدهاند و حتی در نقشههای لرزه نگاری امروزی که مکان کانونی زلزلهها را نشان میدهند به دست میآید. مهمترین کمربند زلزله کمربند اقیانوس آرام است که بسیاری از مناطق ساحلی پرجمعیت اطراف اقیانوس آرام مانند نیوزیلند، گینه نو، ژاپن، جزایر آلئوتی، آلاسکا و سواحل غربی شمال و جنوب آمریکا را تحت تاثیر قرار میدهد. تخمین زده میشود که در حال حاضر 80 درصد از انرژی موجود در زمین لرزهها از نقاطی تامین میشود که مرکز آنها بر روی همین کمربند است. فعالیت لرزهای به هیچ وجه در تمام کمربند یکنواخت نیست و در نقاط مختلف شعبههای مختلفی از فعالیت وجود دارد. از آنجا که بسیاری از نقاط کمربند اقیانوس آرام با فعالیت آتشفشانی همراه است این کمربند در بین مردم به نام حلقه آتش اقیانوس آرام نیز معروف است.