پیشتر در مطلبی به سلبریتیهایی پرداخته بودیم که سابقه زندان داشتند، سلبریتیهای خارجی البته، این بار نمونههای ایرانی را مرور کردیم:
پگاه آهنگرانی
پگاه آهنگرانی، یکی از چهرههای سرشناس سینمای ایران است که طی هفتههای اخیر هم حواشی زیادی داشته. «دختری که با کفشهای کتانی» اولین حضور پگاه در سینمای ایران بود. او با این فیلم از اصفهان تا قاهره جایزه برد و بعدتر برای بازی در «زندان زنان» مادرش از لوکارنو جایزه بهترین بازیگر زن فیلم را گرفت.
او اما بیش از بازیگری در این نزدیک به ۱۵ سال سابقه هنریاش برای فعالیتهای اجتماعی خود چهره شده است. سلبریتی سرشناسی که در میتینگهای انتخاباتی اصلاحطلبان حضوری پررنگ داشت و از سال ۸۸ تا ۹۶، تقریبا همیشه وقتی بحث فعالیت سیاسی اجتماعی یک بازیگر میشد، نام این بازیگر جوان هم دیده میشد. آن وقتهایی که هنوز مهناز افشار وارد چنین معادلاتی نشده بود، پگاه آهنگرانی حضوری چشمگیر در فعالیتهایی از این دست داشت و مستندهایی هم در این زمینه ساخت.
او برای همین پست ها، حضورها و رفتارهایش صاحب پرونده ای قضایی شد، مدتی هم به زندان رفت و در آخرین مورد هم حکم ۱۸ ماه حبس قطعی برایش صادر شد. حکمی که تائید شد و مادرش منیژه حکمت درباره آن سخن گفت، پگاه آهنگرانی البته به واسطه مواضع اخیرش احتمالا برای ادامه کار در سینمای ایران مشکلاتی خواهد داشت.
رامین پرچمی
رامین پرچمی که با «در پناه تو» میشناسیمش در فاصله سالهای ۱۳۹۷ تا ۱۴۰۰ به علت مشکلات مالی در زندان بود. پرچمی درباره چگونگی ماجرای دستگیریاش در حواشی انتخابات ۸۸ سخن گفته و ادعا میکند که ناخواسته دستگیر شده است. پرچمی میگوید: گوشی دستم بود و داشتم عکس میگرفتم. سوار موتور بودم و سگم هم روی موتور بود. دیدم یک عده مردم ایستادهاند و دارند شعار میدهند. چراغ هم قرمز بود و شاید اگر سبز بود من رد میشدم و هیچ کدام از این اتفاقات نمیافتاد.
وی ادامه میدهد: ایستادم و اصلا فکر نکردم عکسگرفتن از آن فضا کار اشتباهی است. حتی به این فکر نکردم که کارم اشتباه است. حتی همان جا یک نفر دستبند سبز به من داد و گفت این را ببند و من هم بستم و همین یک نکته منفی برایم شد. یک چاقو هم در جیبم بود که برای آن هم اتهام اقدام به خرابکاری خوردم. پرچمی درباره روزهای حضور در زندان اوین میگوید: من با آدمهایی که آنجا بودم تضاد پیدا کردم. دوستان سینماییام این طرف و آن طرف برایم کاری انجام دادند اما آنها با آن همه ادعا ...
داریوش اقبالی
داریوش، خواننده مشهور پیش از انقلاب در همان دهه 50 دو بار به زندان افتاد. او به دنبال ماجرای تصادف منجر به نقص عضو و محکومیت به شش ماه زندان به وسیله ماموران پلیس دستگیر و روانه زندان شد.
همزمان با این ماجرا ، گرفتاری دیگری برای داریوش پیش آمد به این معنی که ایرج خواننده معروف و مدیر استودیو ضبط صداو نوار کاست لیما و برادران بی بیان مدیران استودیو آپولون ( هر کدام جداگانه) شکایتی علیه داریوش تسلیم دادگاه کردند. در این باره پرونده ای با عنوان مواد مخدر تشکیل شد که به موجب آن داریوش به زندان محکوم شد.
علی اکبریان
علی اکبریان؛ این نام اهالی فوتبال را به یاد حبس ابد میاندازد! ستارهای که با شعار علی اکبریان، روماریوی ایران تشویق میشد، به اتهام همکاری در ساخت و توزیع ماده مخدر روانگردان «شیشه» به اعدام محکوم و با یک درجه تخفیف حکم اولیهاش به حبس ابد مبدل شد.
اکبریان اگر چه همان زمان هم که فوتبال بازی میکرد، به گواه همبازیان و مربیانش رفقای تبهکار و آینده تاریک داشت اما کمتر کسی تصور می کرد در زمان بازنشستگی به این درجه از خلاف برسد که محکوم به اعدام یا حبس ابد باشد. اعتیاد، علی اکبریان رابه این روز انداخت که برای تامین هزینههای اعتیادش به خلاف سنگین رو بیاورد و از کسی که میتوانست یک استعداد خوبی در مربیگری باشد یک زندانی سرشناس فوتبالی ساخت.
حمید صفت
26 مردادماه سال 96، حمید صفت، خواننده معروف رپ به خاطر دعوای مادر و پدرخواندهاش به قتل پیرمرد 65ساله محکوم شد. او بعد از زدن ضربه، پدرخواندهاش را به بیمارستان رساند، اما هوشنگ، ساعتی بعد جان خود را از دست داد. چند روز بعد از اعتراف حمید صفت، خبر دستگیری این خواننده به جرم قتل همسر مادرش تیتر یک اخبار حوادث بود. او در اعترافات اولیه قبول کرد ضربه مشتی به هوشنگ زده و او را نقش بر زمین کرده، اما تاکید کرد با پدرخواندهاش مشکلی نداشته است. وکلای این خواننده تاکید کردند پیرمرد به خاطر سکته فوت کرده است نه ضربه مستقیم و در نهایت با بررسی موارد پرونده، صفت با وثیقه آزاد شد.
28 اردیبهشتماه سال 1400 نیز حکم قتل عمد و قصاص حمید صفت با اکثریت آرای شعبه 39 دیوان عالی کشور نقض شد. با شکسته شدن حکم قصاص در دیوان عالی کشور، حمید صفت چندی پیش در شعبه هشتم دادگاه کیفری یک استان تهران از خود دفاع کرد. او گفت: هر رایی صادر شود مطیع آن هستم، اما تقاضا دارم رای با عدالت صادر شود. من بیشتر از هر کسی داغدار کسی هستم که جای پدرم بود.
جعفر پناهی
در جریان پیامدهای انتخابات ۸۸، جعفر پناهی، کارگردان مشهور و خالق آثاری چون گلنار و تاکسی دو بار دستگیر شد. بار اول، در روز ۸ مرداد ۸۸ هنگامی که به همراه گروه دیگری از فیلمسازان برای گرامیداشت کشتهشدگان اعتراضات به بهشت زهرا رفته بود که پس از چند روز آزاد شد. بار دوم در دوشنبه ۱۰ اسفند به همراه ۱۸ نفر از اعضای خانواده و دوستانی که در خانه او در تهران مهمان بودند. پناهی در روز ۴ خرداد ۸۹ با تودیع وثیقهٔ ۲۰۰ میلیون تومانی از زندان آزاد شد.
پناهی برای بار سوم در تیرماه 1401 برای بررسی پرونده دیگر کارگردان ایرانی «محمد رسول اف» به دادسرای تهران مراجعت کرده بود بازداشت شد. اتهام وی التهابآفرینی و برهمزدن امنیت روانی جامعه عنوان شده و وی هم اکنون در زندان است.
امیر تتلو
امیر تتلو، خواننده رپ تا الان چند مرتبه بازداشت شده که حداقل دو بار این بازداشت ها بازتاب گستردهای در فضای مجازی داشته و مقامات درباره آن اظهار نظر کردند. یک مرتبه در آذرماه ۹۲ پلیس امنیت اخلاقی اعلام کرد این خواننده دستگیر و به قوه قضاییه سپرده شده است. بار دوم هم شهریور ماه سال پیش بود که ۶۲ روز را در زندان گذراند.
امیر تتلو پس از آن که به دادسرا احضار شد، یک فایل صوتی توهین آمیز منتشر کرد. همین مسئله وضعیت پرونده او را پیچیدهتر کرد. کار تا جایی ادامه پیدا کرد که تتلو 62 روز را در زندان سپری کرد. پس از آن اعلام شد این خواننده در جلسه محاکمه از اقدامات خود عذرخواهی کرده و شاکی او رضایت داده است، آزاد شد. در ماجرای آزادی او گفته میشد چهره هایی مثل عباس جدیدی هم وساطت کردهاند.