مهدیه الهی قمشهای زادهٔ ۱۳۱۶ خورشیدی است.مهدیه الهی قمشهای در ۱۹ تیر ۱۳۹۵ درگذشت.مهدیه الهی قمشهای شاعر، مولویشناس و پژوهشگر ادبیات عرفانی بود.مهدیه الهی قمشهای به تحقیق در مثنوی مولوی و تحلیل و تفسیر ادبیات عرفانی و تطبیق آنها با موضوعات قرآنی میپرداخت و حدود ۶۰۰۰ بیت از ابیات مثنوی را از حفظ داشت. مهدیه الهی قمشهای طبع شعری و ذوق ادبی داشته و «آتش» تخلص میکرد.
زندگی نامه زنده یاد مهدیه الهی قمشهای
زندگی شخصی
مهدیه الهی قمشه ای شعر بزرگ کشورمان در خانواده ای فرهیخته متولد شده است.پدر خانواده آیت ا… الهی قمشهای فقیه، فیلسوف، عارف، حکیم، شاعر، و مترجم قرآن بود.مادر خانواده نیز طیبه تربتی در زمینه ادبی فعال بوده و مؤلف کتاب خوشه هاست.خانوم قمشه ای 3 برادر و 3 خواهر دارند.
خانوم قمشه ای به تحقیق در مثنوی مولوی و تحلیل و تفسیر ادبیات عرفانی و تطبیق آنها با موضوعات قرآنی میپرداخت و ابیات بسیار زیادی از مثنوی را از حفظ بودند، و خود هم طبع شعری و ذوق ادبی داشتند.
وی که از سن 5 سالگی در خدمت پدر حکیم و فرزانه خود مرحوم آیت اللّه الهی قمشه ای بوده، پیش از آنکه حرف زدن را کاملاً بیاموزد، به شعر و ادب علاقه مند شده و پیش از صحبت کردن شعر می خوانده است.
ایشان در هفت سالگی با مثنوی الاطفال آشنا شده و در این راه علاوه بر محضر پدر از محضر اساتیدی چون «جلال همایی»، «شهابی»، «صدرالدین محلاتی»، «دکتر شفق» و «علامه جعفری» بهره برده است.
سالها با تحقیق و تفحص در مثنوی مولوی به تحلیل و تفسیر اشعار مثنوی و تطبیق آن با موضوعات قرآن کریم پرداخت و حدود 6000 بیت از ابیات مثنوی را در سینه سپرده و حفظ است، و این افزون بر طبع شعری و ذوق ادبی است که خود ایشان داشتند.
پسر ارشدشان فرید ملکیان را بر اثر یک سانحه از دست دادند. فواد ملکیان پسر دوم خانم قمشهای هم به دلیل سکته قلبی در لندن دار فانی را وداع گفته است
عکس های مهدیه الهی قمشهای
مهدیه الهی قمشهای که از ۲۲ خرداد ۱۳۹۵ به دلیل مشکلات تنفسی و عفونت ریه در بیمارستان آتیه بستری شده بود.در ایام بیماری اخیر وی، در دیداری که افشین علا (دامادش) داشته سید علی خامنهای برای سلامتی او دعا کرده بود.
عصر روز شنبه ۱۹ تیر ۱۳۹۵ در سن ۷۹ سالگی درگذشت. پیکر او، روز دوشنبه ۲۱ تیر ۱۳۹۵ از مقابل تالار وحدت تشییع شد و برای خاکسپاری به آرامستان توک مزرعه(ترک مزرعه) در لواسان منتقل شد.
برادر وی حسین الهی قمشهای در مراسم درگذشت خواهرش با اشاره به دوستی و انسی که با وی داشته اظهار داشت: «فراق او برای من غیرقابل تحمل است.»
بسیاری از اهالی فرهنگ و سیاست از جمله افشین علا، ساعد باقری، سهیل محمودی، رضا رفیع( طنز پرداز)، فاطمه راکعی، حسامالدین سراج، عثمان محمدپرست (خوافی) استاد دوتار نوازی خراسان، عبدالجبار کاکایی، عبدالحسین مختاباد، محمود عزیزی، ناصر فیض، احمد مسجد جامعی، صالحی و سید محمود دعایی (دعایی بر وی نماز خواند) در مراسم درگذشت وی شرکت کردند.
درگذشت وی را هاشمی رفسنجانی،رئیسجمهور حسن روحانی و معاون اول وی اسحاق جهانگیری، (وزیر بهداشت)،علی جنتی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و
معاون قرآن و عترت وی، محمدرضا عارف،دکتر میرزاده رئیس دانشگاه آزاد اسلامی، با عنوان «بانوی فاضله مومنه»، «عارف قرآن پژوه» تسلیت گفتند.
همچنین سید علی خامنهای در پیامی درگذشت وی را با عنوان «بانوی ادیب و فاضل و پژوهشگر» تسلیت گفت.
بهار عشق: منتخب اشعار، نشر: خط زرین (۱۳۸۷).
معبد عشق، مجموعه اشعار، تألیف: مهدیه الهی قمشهای، نشر: علم (۱۳۸۲).
کربلا وادی عشق، سروده: مهدی الهی قمشهای، باز سرایی: مهدیه الهی قمشهای، نشر: فاران (۱۳۸۸)
«خاطرات من با پدرم»
سیری در گلزار مثنوی:شرح حکایت های مثنوی معنوی،ناشر :آستان قدس رضوی(۱۳۹۴)