ابوالفضل پورعرب متولد دوم تیر ماه سال 1340 در تهران و فارغ التحصیل بازیگری و کارگردانی تئاتر از دانشسرای هنر میباشد. ابوالفضل پورعرب تا کنون سه بار ازدواج کرده و دارای سه فرزند می باشد. از آخرین همسرش آناهیتا نعمتی جدا شده و از او داری یک فرزند دختر است.ابوالفضل پورعرب هر چند نخستین بار در نقش کوتاهی در فیلم زخمه ظاهر شد اما ورود او به سینما را باید از 1369 و بازی در فیلم عروس برشمرد ابوالفضل پورعرب تاتر را از سال 1359 آغاز کرد.وی بدلیل سرطان 30 دی ماه 1389 در بیمارستان بهمن تهران بستری شد و تحت درمان قرار گرفت.
اولین فیلمی که دیدم فیلم هندی سنگام بود اما با سلطان قلبها عاشق سینما شدم پدرم اجازه نمی داد عکس فردین را روی دیوار بچسبانم چون موافق سینما و تئاتر نبود و خیلی مخالفت می کرد بعدها گفت برو دنبال موسیقی و من رفتم دانشسرای هنر و تخصص سینما و تئاتر را انتخاب کردم.
عکس آنا نعمتی و ابوالفضل پورعرب
در دبیرستان تئاتر کار می کردم و به واسطه همین با محمود استاد محمد آشنا بودم و از طریق او به گروه کارگردانی یک نمایش معرفی شدم و سال 59 اولین کار حرفه ای ام را به نام مأموریت حساس در سالن چهارسوی تئاترشهر بازی کردم سال 60 کارمند تلویزیون شدم و تا سال 64 در صداوسیما دستیار کارگردان بودم
روزی آقای بهروز افخمی به تئاتر شهر آمد و من را برای بازی در فیلم عروس انتخاب کرد، برای فیلم عروس سال 1369 به مبلغ۳۰ هزار تومان قرارداد بستیم. انتظار این بازتاب فیلم را نداشتم بازی قابل تحسین وی در فیلم مردی شبیه باران در سال 75 به کارگردان سعید سهیلی سیمرغ بهترین بازیگر جشنواره فیلم فجر را برایش به ارمغان آورد و این تنها سیمرغی بود که در این سال ها پورعرب گرفته است
ابوالفضل پورعرب قبل از آخرین ازدواج خود دوبار تجربه زندگی زناشویی را داشته بود که هر دو به طلاق منجر شده بود او از این ازدواج ها صاحب یک پسر بنام پوریا و یک دختر بنام رویا بود ابوالفضل پورعرب در سال 1370 با آناهیتا نعمتی ازدواج کرد حاصل این ازدواج دختری بنام رایکا بود، بعد از ازدواج مخالفت بازیگری همسرش بود و فقط در یک سریال بنام مسافر در سال 79 در کنار خودش اجازه بازی بهش داد، اما این ازدواج در نهابت به جدایی پر صرو صدای این زوج هنری انجامید.
بعد از این جدایی پورعرب دیگر ازدواج رسمی نداشت.
پورعرب به دلیل سرطان 30 دی ماه 1389 در بیمارستان بهمن تهران بستری شد و تحت درمان قرار گرفت و پس از مدت ها خانه نشینی در مراسم تجمع هنرمندان برای محکومیت اهانت به پیامبر اسلام در برابر دوربین رسانه ها قرار گرفت.
سرطان من سرطان اثنی عشر بود که با شکستگی جناق سینه ام شروع شده بود اما خوش خیم بود؛ اما من از نظر روحی زجر سرطان بدخیم را کشیدم، برادرم یک دسته گل و یک جعبه شیرینی آورده بود که اگر کسی به عیادتم آمد از آنها پذیرایی شود اما هیچکس نیامد.
در روز دوشنبه 16 اردیبهشت 1392 محمود احمدی نژاد رئیس جمهور وقت ایران از ابوالفضل پور عرب در منزل پدری وی واقع در جنوب تهران به صورت سرزده عیادت کرد.
با اینکه قبل تر از آن در دانشگاه درس می خواندم، تئاتر کار می کردم و ساز می زدم اما با این همه باز هم بی معلم جلو آمدم این همه حادثه و شایعه برای من ساخته شد، برای چه ؟ چون من تنها بودم !
سی سال ویلا داشتم شمال و حسرت به دل شنا در دریا ماندم مبادا آن که بگویند با مایو رفته شنا ! جرات شرکت در مهمانیها را نداشتم مبادا عکس یا فیلمی درآید.
عکس آنا نعمتی همسر سابق ابوالفضل پورعرب
من وقتی بازی می کردم آن دوران از خدا می خواستم که کس دیگری هم باشد که آنقدر من همه جا نباشم، باور کنید می خواستم موتور بخرم اما می گفتند سریع در تیتر شایعات قرار می گیری !
اما الان کو ؟! حتی داشتن ویدئو ممنوع بود، پس کو آن همه سختگیری، همه چیز تغییر کرده، واقعا دهه 70 سینما سخت بود.
ابوالفضل پور عرب هر چند نخستین بار در نقش کوتاهی در فیلم زخمه ظاهر شد اما ورود او به سینما را باید از 1369 و بازی در فیلم عروس برشمرد.
عروس (بهروز افخمی، 1369)
قربانی (رسول صدرعاملی، 1370)
نرگس (رخشان بنی اعتماد، 1370)
آواز تهران (کامران قدکچیان، 1370)
رابطه پنهانی (جهانگیر جهانگیری، 1371)
مهاجران (مهدی صباغ زاده، 1371)
سوء ظن (کاظم معصومی، 1371)
دو روی سکه (محمد متوسلانی، 1371)
نیش (همایون اسعدیان، 1372)
چهره (سیروس الوند، 1373)
بهشت پنهان (کامران قدکچیان، 1373)
در کمال خونسردی (سیامک شایقی، 1373)
بیقرار (مجید قاریزاده، 1373)
مرضیه (اسفندیار شهیدی، 1373)
مردی شبیه باران (سعید سهیلی، 1375)
قاصدک (قاسم جعفری، 1375)
حماسه قهرمانان (جمشید حیدری،1376)
غریبانه (احمد امینی، 1376)
باد و شقایق (سیدضیاءالدین دری، 1377)
جوانی (مجید قاریزاده، 1377)
مردی از جنس بلور (سعید سهیلی،1377)
عشق کافی نیست (مهدی صباغ زاده، 1377)
معصوم (داود توحیدپرست، 1377)
دستهای آلوده (سیروس الوند، 1378)
رقص شیطان (اسماعیل براری، 1378)
زندانی 707 (حبیب الله بهمنی، 1378)
تو را دوست دارم (عبدالله باکیده، 1379)
همسر دلخواه من (افشین شرکت، 1379)
تیک (اسماعیل فلاح پور، 1380)
چند میگیری گریه کنی؟ (شاهد احمدلو، 1384)
مجنون لیلی (قاسم جعفری، 1386)
سربلند (سعید تهرانی، 1386)
دلواپسی ( بهمن گودرزی، 1387)
زمهریر (علی روئینتن، 1389)
تنهاترین سردار (مجموعه تلویزیونی، مهدی فخیمزاده، 1376)
سریال مسافر (مجموعه تلویزیونی، سیروس مقدم، 79 – 1378)
عروس (مجموعه تلویزیونی، 1382)
تا غروب (مجموعه تلویزیونی، 1384)
زیر زمین (مجموعه تلویزیونی، علیرضا افخمی، 1385)
یک وجب خاک (علی عبدالعلی زاده،1386)
آخرین سرقت (1388)
وضعیت سفید (حمید نعمتالله 1390)
شهرزاد (حسن فتحی) (1394)
ابوالفضل پورعرب ۲۹ آبان در گفتوگویی از مشکل به وجود آمده سر فیلمبرداری فیلمی به کارگردانی خودش صحبت کرد و گفت که از چند روز پیشتر برای رفع عفونت در بیمارستان بستری شده است.
او در آن زمان مشغول ساخت یک مستند داستانی به نام «سگ» بود که پایش به دلیل حادثهای زخمی و درگیر عفونت شد.
حالا پس از حدود دو هفته، علی تقیپور -تهیهکننده این مستند- درباره روند درمان پورعرب به ایسنا میگوید: دو روز قبل آقای پورعرب از بیمارستان مرخص شد تا درمان در منزل دنبال شود اما متاسفانه چند ساعت بعد حالشان بد شد و دوباره با آمبولانس به بیمارستان انتقال یافت. فعلا شورای پزشکی در حال بررسی است تا درمان را ادامه دهند.
وی پیشتر هم گفته بود که احتمال جراحی بر روی پای پورعرب وجود دارد اما با توجه به نتیجه آزمایشها شرایط برای جراحی این هفته میسر نیست و احتمالا هفته آینده انجام خواهد شد.
ابوالفضل پورعرب بازیگر ۶۱ ساله سینما بیش از چهار دهه است که در عرصه بازیگری فعالیت میکند و فیلمهای ماندگاری همچون عروس، نرگس، چهره، دستهای آلوده ، غریبانه و مردی شبیه باران را در کارنامه خود دارد.
او در فیلم توقیفی "کاناپه " به کارگردانی کیانوش عیاری نیز بازی کرده است.
وی سومین فرزند خانواده در محله شاه عبدالعظیم در خانوادهای فرهنگی دیده به جهان گشود. او با فیلم سلطان قلبها به سینما علاقهمند گشت اما با مخالفت پدرش مواجه شد. در دبیرستان تئاتر کار میکرد و به واسطهٔ همین با محمود استادمحمد آشنا شد و از طریق او به گروه کارگردانی یک نمایش معرفی شد و سال ۵۹ اولین کار حرفهای خود را به نام «مأموریت حساس» در سالن چهارسوی تئاترشهر بازی کرد. در سال ۶۰ کارمند تلویزیون شد و تا سال ۶۴ در صداوسیما دستیار کارگردان بود. وی همچنین در نمایش «حاکم» یک شبه ایفای نقش کرد. عباس پورعرب، برادر وی، در ۱۶ آذر ۱۳۹۶ بر اثر تصادف درگذشت.
وی همچنین فارغالتحصیل بازیگری و کارگردانی تئاتر از دانشسرای هنر است. او تاکنون سه بار ازدواج کرده و دارای سه فرزند میباشد (رعنا، پوریا و رائیکا). او از آخرین همسرش آناهیتا نعمتی (بازیگر) جدا شده و از او دارای یک فرزند دختر (رائیکا پورعرب) است. همچنین وی به تازگی صاحب نخستین نوه خود دماوند فراهانیپور پسر رعنا شدهاست. پورعرب با عروس روی پرده درخشید و فیلمهای خوب بعدیاش یکی بعد از دیگری روی پرده میرفت. نخستین کار حرفهای پورعرب در سینما دستیار کارگردانی فیلم دزد و نویسنده در سال ۱۳۶۴ است. اما در سال ۱۳۶۹ با بازی در فیلم «عروس» به شکل حرفهای وارد سینما شد و به عنوان چهره اول فیلمهای دهه ۷۰ نقشهای زیادی بازی کرد.
ابوالفضل پورعرب به دلیل تومور خوشخیم ۳۰ دی ماه ۱۳۸۹ در بیمارستان بهمن تهران بستری شد و تحت درمان قرار گرفت و پس مدتها خانهنشینی در مراسم تجمع هنرمندان برای محکومیت اهانت به پیامبر اسلام در برابر دوربین رسانهها قرار گرفت. در روز دوشنبه ۱۶ اردیبهشت ۱۳۹۲ محمود احمدینژاد رئیسجمهور وقت ایران از ابوالفضل پورعرب در منزل پدری وی واقع در جنوب تهران به صورت سرزده عیادت کرد. او در یکی از برنامههای دورهمی اعلام کرد که تومور وی پس از ۳ تا عمل جراحی بهبود یافتهاست.