آبریزش یا گرفتگی بینی زمانی رخ میدهد که بافتهای پوششی بینی متورم میشوند. دیفن هیدرامین نوعی آنتیهیستامین است که برای کودکان بالای ۶ سال و بالاتر مناسب و بیخطر است. افزایش مصرف آب و مایعات در زمانی که آبریزش بینی به دلیل سرماخوردگی و عفونت باشد که همراه با تب رخ میدهند، باعث کاهش دمای بدن و کمک به دفع عوامل بیماریزا میشود.
آبریزش یا گرفتگی بینی زمانی رخ میدهد که بافتهای پوششی بینی متورم میشوند. این تورم به دلیل رگهای خونی ملتهب رخ میدهد و علائمی همچون گرفتگی یا آبریزش از بینی را ایجاد میکند. همچنین در مواردی مخاط اضافی در بینی و سینوسها از حفره پشت گلو جاری میشود که باعث سرفه یا گلو درد خواهد شد.
برای کمک به تنفس و تسکین علائم بیماران، به ویژه بیماری کودکان روشهای مختلفی وجود دارد که در ادامه با آنها آشنا خواهیم شد.
درمان خانگی آبریزش بینی و راهکارهایی برای جلوگیری آن
استفاده از روشهای درمان خانگی آبریزش بینی به سن و شرایط کودک بستگی دارد؛ به عنوان مثال نمیتوان از نوزاد یا کودکان زیر ۵ سال انتظار غرغره کردن یا شستشوی بینی و گلو را با آب نمک داشت. پس والدین میتوانند با توجه به وضعیت و توان کودک خود از روشهای زیر استفاده کنند و به کودک در انجام راهکارهای درمانی کمک کنند.
۱- شستشوی بینی کودک با محلول آب و نمک
برای این کار محلول شستشوی آماده یا مقداری آب و نمک را مخلوط کرده (یک چهارم قاشق چایخوری نمک و یک لیوان آب) و چند قطره از آن را در حفرههای بینی کودک بریزید. بهتر است که برای این کار سرکودک را بالا نگه دارید.
۲- بخور آب گرم راهی برای رفع آبریزش بینی
استنشاق بخار آب باعث تنفس و خروج راحتتر مخاط بینی خواهد شد. توجه کنید که نیازی نیست که به روش سنتی کودک بالای ظرف بخور و زیر ملحفه قرار بگیرد. همین که کودک در کنار ظرف بخار آب قرار گیرد کافی است.
۳- استفاده از روغن اکالیپتوس در حمام
این روغن با بوی تندی که دارد باعث خروج راحت مخاط بینی میشود. برای استفاده از آن چند قطره از این روغن را در آب گرم ریخته و اجازه دهید چند دقیقه کودک در آن بازی کند.
۴- افزایش مصرف آب و مایعات
این کار باعث هیدراته ماندن بدن و کمک به درمان عفونت ایجاد شده میشود. همچنین افزایش مصرف آب و مایعات در زمانی که آبریزش به دلیل سرماخوردگی و عفونت باشد که همراه با تب رخ میدهد، باعث کاهش دمای بدن و کمک به دفع عوامل بیماریزا میشود.
درمان سریع آبریزش بینی ناشی از آلرژی
اگر آبریزش بینی ناشی از آلرژی باشد پیشنهاد میشود که از روشهای زیر استفاده کنید:
استفاده از اسپری بینی برای درمان علائم آلرژی
اجتناب از محرکهایی که آلرژی را بدتر میکنند
استفاده از بخور آب گرم یا سرد
توجه داشته باشید که اسپری بینی برای کودکان زیر ۲ سال توصیه نمیشود. همچنین از اسپریهای بینی بدون نسخه بیشتر از ۳ روز استفاده نکنید، مگر اینکه پزشک تجویز کرده باشد.
بهترین دارو برای آبریزش بینی چیست؟
برای درمان و جلوگیری از آبریزش بینی روشهای مختلفی بیان شد و در ادامه روشهای داروی و پزشکی را معرفی خواهیم کرد.
استفاده از اسپری بینی ضداحتقان
پاک کردن بینی با دستمال و اجازه دادن به تخلیه و عدم جلوگیری از خروج آن
مصرف شربت دیفن هیدرامین برای درمان آبریزش بینی
استفاده از آنتی هیستامین برای کاهش اثرات محرکها (توجه داشته باشید که مصرف این دارو برای کودکان باید زیر نظر پزشک انجام شود)
داروهای تخصصی برای قطع آبریزش بینی
یکسری داروها به صورت قرص و شربت برای آبریزش بینی کودکان و بزرگسالان استفاده میشوند که از آنها میتوانیم به موارد زیر اشاره کنیم:
آنتی هیستامین ها برای درمان سریع آبریزش بینی
در مواردی پزشکان برای درمان آبریزش خفیف و سایر علائم آلرژی در کودکان از داروهای آنتی هیستامینی استفاده میکنند. این داروها باعث مسدود شدن هیستامین میشود که مادهای در بدن است که منجر به واکنش آلرژیک خواهد شد. از آنتی هیستامینها بدون نسخه میتوانیم به فنیل افرین و برومفنیرامین مالئات اشاره کنیم.
همچنین آلرژی بنادریل یا دیفن هیدرامین نوعی آنتیهیستامین است که برای کودکان بالای ۶ سال و بالاتر مناسب و بیخطر است.
داروهای ضد احتقان، بهترین داروی آبریزش بینی کودکان
داروهای ضداحتقان باعث تسکین آبریزش و گرفتگی بینی برای کودکان بالای ۶ سال میشوند. از انواع اسپری و داروهای ضد احتقان بینی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
فنیل افرین
سودوافدرین
ضد احتقان داخلی بینی مانند نفازولین
مصرف کورتیکواستروئیدها برای جلوگیری از آبریزش بینی
اسپریهای کورتیکواستروئیدی بینی التهاب و علائم آلرژی و غیرآلرژیک را کاهش میدهند. سن توصیه شده برای استفاده از محصولات مختلف متفاوت است؛ بنابراین قبل از استفاده، برچسب داروها را بررسی کنید. بعضی از داروهای کورتیکواستروئیدی بدون نسخه عبارتند از:
فلوناز سنسیمیست کودکان (فلوتیکازون فوروات) برای سنین ۲ سال به بالا
ناساکورت (تریامسینولون استونید) برای سنین ۲ سال به بالا
Rhinocort (بودزونید) برای سنین ۶ سال به بالا
دو نمونه از داروهای کورتیکواستروئیدی با نسخه عبارتند از:
ناسونکس (مومتازون فوروات مونوهیدرات) برای سنین ۲ سال به بالا
Omnaris (ciclesonide) برای سنین ۶ سال به بالا
توجه داشته باشید که در تهیه شربت برای آبریزش بینی کودکان خود، به ویژه کودکان زیر ۲ سال حتما سن و وزن کودک را به مسئول داروخانه بگویید.
برای آبریزش بینی چی خوبه؟
برای درمان و رفع آبریزش بینی کودکان و حتی بزرگسالان روشهای دارویی و خانگی مختلفی ذکر شده که در ادامه آنها به معرفی و یادآوری چندین نکته که برای آبریزش بینی مناسب است خواهیم پرداخت، از جمله: مصرف آب و مایعات زیاد
مصرف غذاهای مقوی مانند سوپ مرغ و آب گوشت
حمام آب گرم
بخور کردن
مصرف مکمل روی (زنیک) برای تقویت سیستم ایمنی
مصرف سیر و پیاز برای تقویت سیستم ایمنی و مبارزه با ویروسها و عفونتهای موجود در بدن
و چندین راهکار دیگر.
منبع: سلامت